banner-reypenaer-pakhuis-luiken.jpg

Het Ambacht

Bij Wijngaard Kaas streven we met liefde en toewijding naar de mooiste smaakontwikkeling van onze kazen.

De natuur doet zijn werk

Rijpen is een proces van smaak en geur ontwikkeling in de tijd. Door de luiken in het oude kaaspakhuis te openen laten de kaasmeesters de buitenlucht binnen en speelt de natuur zijn belangrijke rol. De variaties van de natuurlijke omstandigheden gedurende de rijpingstijd zijn belangrijk. De kaas past zich telkens aan de wisselende omstandigheden aan. Bij warm weer worden de kazen langzaam warmer en versnelt de rijping en bij kouder weer precies andersom en vertraagt deze. Bij vochtig weer kunnen de kazen hun vocht minder kwijt (bedrogen minder) en bij droog weer juist meer. Zo werken de kazen en de rijping samen met de natuur. De natuurlijke verschillen veroorzaken diepte en complexiteit in smaken en geuren.

Kaaspakhuis uit 1906

In ons historische pakhuis worden de kazen langzaam en langdurig gerijpt in een bijzonder microklimaat. Met stenen muren, houten vloeren en balken, voorzien van luiken, zowel binnen als buiten het kaaspakhuis. Het pakhuis is gelegen aan de Oude Rijn in Woerden van waar vroeger ook de kaasaanvoer kwam via boten. Omdat wij bij Reypenaer hebben ontdekt dat de smaakontwikkeling in het oude pakhuis niet te evenaren is met moderne technieken, hebben we het kaaspakhuis in stand gehouden en juist gekoesterd. De mooist smakende kazen komen hier vandaan. 

De Wijngaard Kaas familie

Opa Piet begon in 1936 met de handel in kaas, eigenlijk als ruilmiddel voor de kruidenierswaren. Hij leverde deze destijds aan de boeren in de omtrek van Woerden en hij werd betaald in kaas. Kaas werd in de tijd steeds belangrijker. Zoon Jan nam het bedrijf over in 1946/47 en legde zich volledig toe op het rijpen van kaas. Het bedrijf ontwikkelde zich langzaam maar gestaag. De kaas werd in Nederland steeds meer gewaardeerd. In 1975 diende de derde generatie zich aan met dochter Riet, zoon Jan en sinds 1995 zoon Rien. Vanaf 2019 diende ook de vierde generatie zich aan met Jan, zoon van Rien en vanaf 2020 met Huug, zoon van Carry van den Wijngaard.